Jak je to s vlákninou?

Jak je to s vlákninou?

Vláknina je nezbytná součást zdravé výživy, a to platí zejména v případě, že jste podstoupili bariatrickou operaci. Říká se, že jídlo je lék a pro někoho, kdo podstoupil tubulizaci žaludku, gastrický bypass nebo jiné procedury, to nemůže platit více. Prázdné kalorie prostě nemají místo ve vaší nové bariatrické dietě a cílem je pracovat na dosažení správné rovnováhy.

Co se vlákniny týká, má lidský organismus vysoké nároky. Pojďme si proto vysvětlit, proč je vláknina důležitá, v kterých potravinách ji najdete a jak začleňovat vlákninu po bariatrické operaci. Doporučení ohledně vlákniny se vztahují na pacienty, kteří jsou už ve fázi, kdy jim nedělá potíže konzumovat pevnou stravu.

Co je vláknina a proč je pro nás důležitá

Potravinová vláknina se nachází v rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny. Většina lidí však nemá v průměru dostatek vlákniny ve svém jídelníčku. Proč je to tedy tak důležité? Vláknina je nestravitelná část celé rostlinné potravy a naše tělo má z těchto nestravitelných složek velký užitek. Existují tři hlavní typy vlákniny, které nás udržují zdravé.

  1. Rozpustná vláknina. Nachází se v ovoci, zelenině, ovsu, ječmeni, psylliu a luštěninách. Tato vláknina na sebe váže vodu a mění se na gel. Ten slouží jako potrava pro střevními bakteriemi, pomáhá zpomalit proces vyprázdnění žaludku. Cestou na sebe váže části potravy, škodlivé látky, ale i některé živiny – snižuje glykemický index. To zase dělá věci, jako je snížení hladiny cukru v krvi a reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu z potravy.
  2. Nerozpustná vláknina. Nachází se v potravinách, jako jsou celá zrna a výrobky z nich, ořechy, semena, luštěniny, a ve slupce a semenech ovoce a zeleniny. Tento typ vlákniny zůstává při trávení nezměněn. Dodává stolici objem, rozpohybuje trávení, urychluje průchod střevem a zkracuje čas, po který mohou tyto látky ve střevech působit. Tím předchází střevním obtížím jako je zácpa či rakovina střev. Díky vysoké absorpci vody nám také pomáhá cítit se sytí.
  3. Rezistentní škrob. Rozkládá se v tlustém střevě, což pomáhá při rozmnožování dobrých bakterií v našem tlustém střevě, což má velký význam v obranyschopnosti organismu. Nachází se v potravinách, jako jsou méně zralé banány, rýže a vařené a chlazené brambory.

Kolik vlákniny bychom měli jíst

Studie zkoumající údaje ze 185 observačních studií a 58 klinických studií zjistila, že lidé, kteří měli ve stravě více vlákniny, měli o 15–30 procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí z jakékoli příčiny nebo kardiovaskulárního onemocnění.

Podle evropských doporučení je optimální příjem vlákniny stanoven mezi 15-30 gramů denně. Po bariatrické operaci to může být obtížné, protože se soustředíme na splnění požadavků na bílkoviny. S výjimkou luštěnin, ořechů a semen poskytuje většina potravin bohatých na bílkoviny (maso, ryby, kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky) zanedbatelné množství vlákniny. A nový, zmenšený žaludek nám dovolí zkonzumovat jen omezené množství jídla.

Jaké jsou příznaky nedostatku vlákniny?

I když všechny tyto příznaky neznamenají, že nemáte dostatečný příjem vlákniny, ale mohou. Zvláště pokud se objeví v kombinaci. Příznaky nedostatku vlákniny mohou zahrnovat:

  • Zácpu
  • Nadýmání
  • Nárůsty krevního cukru
  • Chutě a hlad
  • Přibývání na váze
  • Vysoký cholesterol nebo krevní tlak

Přidání vlákniny do vaší stravy po bariatrické operaci

Po bariatrické operaci může být obtížné získat adekvátní vlákninu z potravin kvůli mnohem menším porcím, takže užívání vlákninového doplňku nebo používání potravin s funkční vlákninou může být prospěšné. Zaměřte se na konzumaci 15 gramů vlákniny na každých 1000 kalorií, které sníte. Tipy pro přidání více vlákniny do vaší stravy:

  • Přidávejte více vlákniny postupně, po týdnu až dvou. Příliš rychlé přidávání vlákniny může způsobit střevní potíže, jako je nadýmání a plynatost.
  • Rozložte si příjem vlákniny na celý den, spíše než na jedno sezení.
  • Místo šťávy jezte celé ovoce. Mezi ovoce s vysokým obsahem vlákniny patří maliny, jablka a hrušky.
  • Používejte fazole a čočku jako zdroj vlákniny i bílkovin.
  • Vyměňte všechny obiloviny za celozrnné varianty – vyzkoušejte quinou, celozrnné těstoviny, hnědou rýži nebo bulgar. Hledejte cereálie s alespoň 5 gramy vlákniny na porci a chleby a krekry s alespoň 3 gramy vlákniny na porci.