Jak na bílkoviny po bariatrické operaci

Jak na bílkoviny po bariatrické operaci

Protein je jednou z nejdůležitějších živin pro pacienty po bariatrických operacích. Vzhledem k tomu, že bariatrická chirurgie snižuje kapacitu žaludku na velmi malý objem, měli by pacienti vždy jíst potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako první, aby se předešlo nasycení před konzumací bílkovin. Měly by být součástí všech vašich jídel po operaci, protože mají mnoho důležitých funkcí, včetně:

  • Pomáhají správnému hojení ran po operaci
  • Pomáhají udržovat vaši pokožku, vlasy, kosti a nehty zdravé
  • Jsou součástí tvorby hormonů, enzymů a látek imunitního systému, které pomáhají vašemu tělu efektivně fungovat
  • Regenerují svalovou hmotu a nedochází tak k jejímu úbytku
  • Podporují metabolismus
  • Pomáhají potlačit hlad a chutě mezi jídly

Všichni nepotřebují stejné množství bílkovin

Bez pochyby existuje mnoho názorů na to, jaké množství a jaké typy bílkovin by měl pacient po bariatrické operaci konzumovat. Neexistuje však žádný „univerzální“ přístup k požadavkům na potřeby bílkoviny. Ne všichni nosíme boty velikosti 38, takže ne všichni potřebujeme stejné množství bílkovin.

Potřeba bílkovin každého se odvíjí od tzv. ideální tělesné hmotnosti. Toto se dá označit také jako cílová váha. Je to skvělý způsob, jak odhadnout vaši potřebu bílkovin, protože bere v úvahu, že velká část naší tukové tkáně bílkoviny k přežití nepotřebuje. Pomáhá nám tedy odhadnout reálné množství bílkovin, které potřebujeme. Potřeba bílkovin se určuje podle dalších faktorů jako je množství svalové hmoty, objem a typ fyzické aktivity (vyšší potřeba je u silového cvičení), pohlaví (muži mají vyšší potřebu). Obecně je tedy doporučováno 1–1,5g bílkovin na kilo cílové váhy.

Je dobré si uvědomit, že bílkoviny, jakkoli jsou potřebné, jsou stále zdrojem energie, která pokud se nevyužije, bude přeměněna a uložena jako tuková tkáň. Jakkoliv tedy mohou být prospěšné proteinové nápoje ve fázi tekuté až kašovité stravy, od období pevné stravy je třeba si dát pozor na přebytečné kalorie, které jsou z proteinových nápojů snadno dostupné.

Bílkoviny z rostlinných zdrojů

Mějte na paměti, že proteiny z rostlinných zdrojů (stejně tak i proteinové koktejly na rostlinné bázi) obvykle neposkytují „kompletní“ proteiny. Kompletní protein obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které tvoří molekulu proteinu potřebnou k budování a opravě svalové tkáně v těle. Rostlinné bílkoviny by měly být používány společně se zdroji živočišných bílkovin, aby poskytly všechny esenciální aminokyseliny, které potřebujete. Pokud například dáváte přednost pití rostlinného proteinového koktejlu, ujistěte se, že během dne jíte vejce, jogurt/tvaroh, sýr, ryby nebo nějaký druh masa. Při výběru živočišných bílkovin volte méně tučné, libové maso, jako jsou ryby, kuřecí nebo krůtí maso bez kůže, vepřové kotlety nebo vepřová panenka, hovězí svíčková či libové mleté hovězí maso. Z proteinových nápojů doporučujeme kvalitní syrovátkový protein bez přidaného cukru či jiných aditiv. Pokud přeci jen zvolíte rostlinný proteinový nápoj, vyberte si koktejl, který se skládá ze směsi zdrojů bílkovin, jako je hrachový a konopný protein, abyste zajistili, že půjde o kompletní protein.