Bariatrická operace a alkohol: buďte si vědomi rizik!

Bariatrická operace a alkohol: buďte si vědomi rizik!

Nadbytek alkoholu bývá jedním z faktorů, které přispívají k obezitě. Může také způsobit poškození jater, srdce a mozku, stejně jako zvýšení refluxu a zánětu v těle.

Po bariatrické operaci je příjem alkoholu obvykle výrazně omezen, protože se pacienti snaží přejít na zdravější stravu a životní styl. Alkohol je energeticky bohatý a neposkytuje příliš užitečných živin, ve skutečnosti alkohol zbavuje tělo některých důležitých vitamínů a minerálů (například u vitamínů B komplexu obsažených v pivu je zároveň blokováno jejich vstřebávání obsaženým alkoholem).

Po bariatrické operaci má alkohol mnohem větší vliv na mozek a centrální nervový systém. Je to způsobeno několika důvody:

  • Dochází ke snížení produkce enzymu alkoholdehydrogenázy, který odbourává alkohol v žaludku
  • Protože je kapacita žaludku značně snížena, alkohol odchází ze žaludku a vstřebává do tenkého střeva mnohem rychleji
  • Bariatričtí pacienti zpravidla oddělují konzumaci tekutin a jídla. Alkohol se vstřebává ještě rychleji pokud není v žaludku jídlo

 

Po bariatrické operaci se alkohol v játrech neodbourává tak rychle jako obvykle. To může způsobit pokles hladiny glukózy v krvi, což může vést k závratím, ztrátě rovnováhy, nezřetelné řeči, špatnému vidění a zmatenosti. Pacienti, kteří podstoupili bariatrickou operaci, si musí být vědomi toho, že mohou snadno překročit množství alkoholu, po které se cítí příjemně. Odhaduje se, že jeden drink po operaci je ekvivalent 3 drinků před operací. Je proto moudré vyhnout se veškerému alkoholu minimálně během prvních 6 měsíců po operaci, kdy je příjem potravy velmi omezený a váha rychle klesá.

 

Je dobré mít na paměti, že sycené a šumivé nápoje jako je pivo, sekt či cider nemusí být po bariatrické operaci tolerovány, protože bublinky mohou zhoršit reflux a způsobit bolest.

Alkohol má vysoký obsah kalorií a jeho nadměrný příjem může vést k opětovnému nabírání hmotnosti nebo neschopnosti dosáhnout hmotnosti cílové. Nejnižší obsah kalorií mají suchá vína.

3 rychlé tipy, pokud se ke konzumaci alkoholu rozhodnete:

  • Nepijte na prázdný žaludek
  • Vyhýbejte se sladkým nápojům. Mohou způsobit dumping syndrom, po kterém vám bude velmi zle
  • Pokud je to po prvé, kdy pijete alkohol po bariatrické operaci, ujistěte se, že jste mezi lidmi, které znáte a důvěřuje jim. Dopředu je těžké odhadnou, jaký efekt na vás alkohol po operaci bude mít