Vánoce po bariatrické operaci

Vánoční svátky začínají již zítra a při pomyšlení na ně se všem vybaví něco jako „snědl jsem příliš mnoho cukroví“. Přeci jenom, jsou to svátky, které jsou spojované s hromadou jídla. Po bariatrické operaci zažívají někteří pacienti úzkost, či pocit ztráty. Zejména ti, kteří jsou po operaci první rok, můžou mít obavy z výběru jídla, které budou mít před sebou. Každý rok končí mnoho pacientů toto sváteční období s pocitem viny a s pár kily navíc. Nemusí tak ale být!

Zde je několik tipů, které můžete implementovat, abyste překonali toto bláznivé období:

Tento rok se blíží mílovými kroky ke konci a vy jste pravděpodobně připraveni na vánoční zábavu s přáteli a rodinou. Ať už se nacházíte v jakékoli fázi své cesty hubnutí, existuje mnoho věcí, které můžete udělat, abyste zůstali ve hře a prožili sváteční a příjemné prázdninové období.

Klíčem je být pevný ve svých záměrech, být na sebe hrdý, že se staráte o své zdraví, a být si vědom míst, lidí nebo věcí, o kterých víte, že nejsou příliš nápomocni a mohou vás svést z cesty. Plánujte dopředu, najděte nové způsoby, jak si užívat a uvolnit se

  1. Držte se bílkovin

Ano, už jste to nejspíš slyšeli, četli tisíckrát, ale konzumace bílkovin jako první v každém jídla se rozhodně vyplácí! Bílkoviny jsou makroživiny, které jsou nejnáročnější na strávení, zůstávají v žaludku nejdelší dobu, zpomalují uvolňování potravy do tenkého střeva a mají tím pádem nejvíce sytící efekt.

To vám pomůže odolat přílišné konzumaci jiných dobrot, jako je například vánoční cukroví, a ochránit vás před obávaným dumpingovým syndromem

  1. Nespořte si kalorie (na cukroví)

I když může být lákavé vynechat jídla, abyste si ušetřili kalorie na prázdninové pochoutky, je lepší držet se svých pravidelných stravovacích návyků.

Pokud na večírek dorazíte hladoví, je pravděpodobnější, že to přeženete.

Zjistíte také, že dokážete lépe zvládat alkohol, pokud jste před oslavami jedli dobře vyvážená jídla.

  1. Hodně pít?!

Pít hodně nízkokalorických nápojů je také skvělý způsob, jak předejít přejídání. Pít obyčejnou vodu může být otravné a neuspokojující. Můžete to oživit v luxusní sklenici, abyste přidali nějaký slavnostní nádech; voda s čerstvou mátou a limetkou, čerstvá domácí limonáda a kombucha s nízkou šumivostí jsou skvělé možnosti, které dodají trochu „párty šmrncu“.

Obecně se doporučuje vyhýbat se alkoholu první rok po bariatrické operaci. Pokud jste v bodě, kdy si užíváte společenský drink, držte se 1-2 standardních nápojů (suché víno, slabší pivo). Ujistěte se, že jste si předtím dali něco pořádného k jídlu, to pomůže vašemu zažívání a játrům lépe hospodařit s alkoholem ve vašem nápoji.

  1. Pokračujte v pohybu

Sváteční čas s přáteli a rodinou přerušte procházkami po okolí, o samotě nebo ve společnosti ostatních. Chůze po jídle, které obsahuje více cukru nebo sacharidů, než jste zvyklí, pomůže později snížit obávaný „propad glukózy v krvi“.

Pokud máte volno v práci, mohou být Vánoce skvělou příležitostí, jak zvýšit vaši aktivitu.

Větší flexibilita a čas poskytují více příležitostí k začlenění pohybu do vašeho dne. I to vám pomůže k tomu, abyste se s koncem roku (a začátku nového) cítili skvěle. Udržování pravidelného cvičebního režimu také pomůže s lepším výběrem potravin. Toto jde ruku v ruce.

  1. Vytvářejte vzpomínky

V covidové době je dobré si uvědomit, jaké máme štěstí, že se můžeme stýkat s našimi nejbližšími. Užívat si jeden druhého je přínosnější než přehánění materiálního způsobu s jídlem a dárky.

Zaměřte se na zachycení vzácných okamžiků s přáteli a rodinou a třeba udělejte s obrázky něco kreativního. Vytváření nových zvyků v období svátků vám také pomůže najít jiné zaměření, než je jídlo.

  1. Vícero setkání za den

Je to společenské období roku a některé dny se bude konat více než jedna událost/setkání. V tomto případě se rozhodněte, co pro vás bude každý výlet znamenat ohledně jídla a pití. Vyberte si jednu akci, na které si pochutnáte na něčem sladkém a třeba na sklence nebo dvou alkoholu.

Při dalších akcích to berte jako běžné jídlo. Užijte si standardní jídlo a trochu čerstvé vody. Zkuste hostiteli nabídnou, že něco přinesete. Budete tak mít více pod kontrolou, co jíte.

  1. Buďte sám sobě advokátem

Bez ohledu na to, v jaké fázi své cesty se nacházíte – konec hry je vždy ve vašich očích. Lidé se vás pravděpodobně pokusí přemluvit, abyste ještě něco ochutnali či si „dali ještě jednu“. Buďte hrdí, že se o sebe staráte, a zdvořile jim dejte vědět, že si ceníte jejich pohostinnosti, ale užíváte si jejich společnosti i bez dalšího jídla a pití.

Zbavte se pocitu, že jste něco promeškali. Rodinné vzorce spouští staré a pohodlné návyky, to vše se v tomto ročním období objeví. Nacvičte si několik standardních odpovědí, které jsou zdvořilé, ale nejsou otevřené.

"Děkuji, ale pracoval jsem na svém zdraví se svým chirurgickým týmem a udělal jsem několik nových rozhodnutí ohledně jídla a pití."

"Děkuji, ale chci se letos cítit lépe." Opravdu si užívám společnost a čas s vámi. Chci dohnat, co jsme zameškali.“

"Děkuji, zní to lákavě. Ale opravdu se musím soustředit (na svou cestu). Pořád se skvěle bavím.“

  1. Pamatujte na své vitamíny

Čas prázdnin je nejlepší, protože je to vítaná přestávka od rutiny. Je méně spěchu a více času užít si dovolenou doma nebo venku. Dejte si pauzu od rutiny, ale pamatujte, že potřebujete své každodenní doplňky, ať děláte cokoli.

Pokračovat v základním náčrtu svých nových návyků i na dovolené znamená, že je to opravdu životní styl!

- Užijte si pevnou snídani bohatou na bílkoviny

- Cvičit pravidelně

- Užívejte Baritreat 1x Denně (ideálně po prvním jídle)

 

Tým Baritreat vám přeje k letošním Vánocům hodně štěstí.

Užívejte si své blízké, vytvářejte si nové vzpomínky ať můžete další rok zhodnotit, jak daleko jste se dostali.