Proč je po bariatrické operaci důležité suplementovat?

Proč je po bariatrické operaci důležité suplementovat?

Nutriční a metabolické komplikace po bariatrické operaci mohou výrazně zastínit benefity z úbytku váhy po této operaci. Ve většině případů je možné těmto komplikacím předcházet a mohou být léčeny.

Z problémů, které nastávají po bariatrických operacích, jmenujme dva nejčastější – osteoporóza a poruchy metabolismu železa a nich vyplývající anémie.

Osteoporóza – řídnutí kostí

Příčiny řídnutí kostí mohou být různé – nedostatek pohybu, věk nebo menopauza, podvýživa nebo porucha vstřebávání, které může nastat po bariatrických operacích.

Osteoporóza po bariatrických operacích je zapříčiněna zejména omezeným vstřebáváním vitaminu D, jehož nízká hladina v krvi způsobuje větší produkci hormonu příštítných tělísek – parathormonu. Tento hormon se pak podílí na zvýšeném vyplavování vápníku z kostí. Svůj podíl hraje samozřejmě i nižší vstřebávání vápníku, které je také zčásti zapříčiněno nedostatkem vitaminu D.

Anémie – chudokrevnost

Železo je nezbytný minerál pro tvorbu červených krvinek. K ní jsou potřebné i vitamin B12 a kyselina listová. Porucha vstřebávání těchto tří mikronutrientů může vyvolat chudokrevnost. Vitamin C usnadňuje vstřebávání železa.

Po chirurgickém zásahu je omezení vstřebávání živin velmi významné. Proto je nezbytné doplňovat chybějících živin v nadbytečném množství. V produktech Baritreat jsme sloučili klíčové živiny v optimálních dávkách do jedné kapsle, která pokrývá denní potřebu pacienta po bariatrické operaci.