Jak to vypadá po operaci (rok 1 a více)

Jak to vypadá po operaci (rok 1 a více)

Bariatrická operace je úžasný nástroj, pokud je správně chápan a pacienti plně rozumějí tomu, jak rozvíjet zdravý vztah k jídlu. Je dobré nastavit si pro sebe realistické vyhlídky a vytvořit malé cíle, které vás přivedou ke zdravému životu. Co tedy můžete očekávat v rámci několika let po operaci?

Rok 1

První rok po bariatrické operaci – též s oblibou nazývaný „fáze líbánek“. V první roce se váha pacienta snižuje bez ohledu na to, co nebo kolik jí. Je proto důležité nepodlehnout této iluzi a řídit se zásadami zdravého jídelníčku. Osvojení si zdravých návyků ve stravě i v životním stylu připraví půdu pro úspěšné hubnutí i po skončení této líbánkové fáze. Také je potřeba dávat si pozor na deficity jednotlivých mikroživin.

Rok 2

Ve druhém roce se začíná úbytek hmotnosti zpomalovat a chuť k jídlu mírně stoupá. Vaše tělo se přizpůsobí novému žaludku. Je opravdu důležité vytvořit si pozitivní stravovací návyky v prvním roce, abyste byli připravení na několik příštích let. Stále je potřeba hlídat přísun mikroživin a docházet na pravidelné kontroly.

Rok 3–5

Chuť k jídlu se vrací ještě více než ve druhém roce, ale pacienti obvykle nemají plnou kapacitu, aby byli hladoví a mají zlomek chuti na jídlo jako před operací. Velikost porcí stále roste a je poloviční než před operací. V případě bypasu se střevní vstřebávání začíná přizpůsobovat, zlepšuje se i vstřebávání mikronutrientů. Nelze však určit, co se vstřebává a co ne. Je proto nezbytné minimálně 1x ročně vyšetření krve. Podle výsledků pak užívat doplňky stravy.

Rok 5–10 a dále..

V pátém, desátém a dalším roce závisí úplný a trvalý úspěch na tom, jak dobře si udržujete zdravý životní styl. Staré návyky se v této fázi snadno vracejí, protože se vaše tělo plně přizpůsobilo nové velikosti žaludku a téměř zcela vyrovnává nedostatky živin.